Am o moară-n loc de cap în dimineața asta, și nu pentru că aș fi chefuit noaptea trecută, nici vorbă. Ci din pricina unei confuzii care nu-i confuzie dar care ar putea fi o confuzie grozav de mare și de derutantă (începutul ăsta de postare-i făcut așa ca să vă faceți o palidă idee asupra vârtejului în care-s prins). Ce-i sorbetul? Dar șerbetul? Când un sorbet e și șerbet și când devine înghețată? Ha? Să o luăm pe rând:
DEX-ul zice despre șerbet că este un preparat alimentar făcut din sirop de zahăr și bla blabla. Wikipedia zice despre sorbet că e uneori același lucru cu șerbetul, doar că șerbetul de pe Wiki are în plus un pic de lapte sau smântână, fiind ca o înghețată cu mai puțină grăsime. Deci avem sorbetul, care nu-i înghețată pentru că nu are grăsime, se face doar cu apă, alcool, piure din fructe. Buun. Avem șerbetul, care e un sorbet în care punem puțin lapte sau oarece smântână dulce sau frișcă. Dar avem și șerbetul pe care-l facem pe foc, cu mult zahăr, și care nu-i rece ci dimpotrivă. Și mai avem înghețata, care-i cu mai multă grăsime decât șerbetul (cel rece) și cu mult aer într-însa. Ați înțeles? Buun. Acum, să vedem ce am făcut eu aici? Sorbet, șerbet/șerbet sau înghețată? Păi, sorbet nu e, că are lapte. Șerbet din cel cald nu-i, că l-am congelat, înghețată nu e pentru că are puțină grăsime și prea puțin aer. Deci, e șerbet american, că altfel nu știu cum să-i spun.
Treaba începe simplu, speli fructele (eu am folosit căpșune și cireșe), le cureți (căpșunele de codițe/frunze, cireșele de cosițe/sâmburi) apoi le amesteci cu lapte condensat (două linguri de lapte condensat la 100 de grame de fruct) și câte o lingură de iaurt. Peste căpșune pui semințe de vanilie, ca aici, peste cireșe pui un degetar de rom. Laptele condensat e acesta și-l găsiți în Carrefour.
Ar trebui să obțineți două spume de fructe, evident, cu arome diferite și texturi ușor diferite. E în regulă să le amestecați, adică să puneți spuma de cireșe într-o caserolă și să o turnați pe cea de căpșune peste, asta dacă nu vă deranjează cristalele de gheață. Dacă vă deranjează (și cred că pe cei mai mulți dintre noi îi deranjează), nu are rost să vă bateți capul cu ordinea spumelor în caserolă, oricum o să o scoateți o dată pe oră din congelator și o să amestecați în ea cu o furculiță, să spargeți gheața. E destul dacă faceți operațiunea asta de trei ori. Lăsați caserola în frigider peste noapte (cam 4-5 ore ajung de fapt dar e mai comod să prepari asta seara pentru a doua zi) și gata șerbetul.